HENGENHEIMOLAISIA ETSIMÄSSÄ?

Kuplasta ulos!

Mainio tapa aloittaa elämä Lahdessa on osallistua heti muuton jälkeen kahdeksan kertaa kokoontuvaan Kuplasta Ulos -ryhmään.

kuplasta ulos logo

Parhaat paikat tutustua lahtelaisiin

Harrastus- ja yhdistystoiminta kokoaa lahtelaiset yhteen – ja yhdistyksiä Lahdessa riittää. Alla muutama vinkki siihen, miten laajennat ystäväpiiriäsi kuin huomaamatta.

Aivojumppa tekee hyvää eläkkeelläkin. Kiinnostaapa sinua sitten huonekalujen entisöinti, digitaitojen parantaminen tai tuotantotalous, Lahdessa on mahtavat opiskelumahdollisuudet. Tutustu kansalaisopisto Wellamon tai kansalaisopisto Harjulan, Päijät-Hämeen kesäyliopiston, Avoimen yliopiston tai LUT-yliopiston tarjontaan.

Kiinnostavatko kielet? Yhdistä ystävyyssuhteiden rakentaminen liikuntaan ja dementian torjuntaan ja reippaile Multi-Cultin keskusteluryhmiin puhumaan yhtenä päivänä englantia, toisena ranskaa ja kolmantena saksaa.

Lahden upeasta pääkirjastosta löydät kaksikielisen kirjallisuuspiirin, jos haluat pitää yllä toisen kotimaisen taitoa. Muita kirjallisuuspiirejä myös sivukirjastoissa.

Lahden Sydänyhdistyksen tapahtumissa voit tutustua ihmisiin mm. kuntosalilla, markkinakahveilla tai bussiretkellä. Oma yhdistys on myös Lahden seudun senioriopettajilla.

Tapahtumia ja vapaaehtoistoimintaa tarjoaa Lahden Akateemiset Naiset ry. Tarjoudu opettajaksi yhdistyksen pyörittämään Luetaan yhdessä -ryhmään, jossa maahanmuuttajat opettelevat lukutaitoa ja suomen kieltä.

Onks siulla karjalaisia sukujuuria? Vaikka ei olisikaan, olet lämpimästi tervemennyt mukaan Lahden Torkkelin Killan iloiseen toimintaan ja esimerkiksi teatterimatkoille.

Pistä hakukone laulamaan ja etsi itsellesi sopivaa tekemistä!

Kauppatorin kahviloiden pöydät täyttyvät aamuvirkuista eläkeläisistä, joten käy rohkeasti juttusille naapuripöydässä istuvien kanssa.

Antaessaan saa – myös ystäviä

Eläkkeelle siirtyessä kannattaa laajentaa ystäväpiiriä eri-ikäisiin ihmisiin, jotta juttuseuraa riittää vielä porukan harventuessa. Tutkimusten mukaan vapaaehtoistyötä tekevät ihmiset voivat keskimäärin muita paremmin – ja Lahdesta löydätkin monta tapaa tehdä hyvää itsellesi ja muille.

Ryhdy kaveriksi 4–14-vuotiaalle Omakamu-palvelun kautta ja sinusta voi tulla tärkeä aikuinen lapselle, jonka kasvun seuraaminen on suuri ilo. Osana Omakamu-toiminnan aikuisten verkostoa pääset mukaan erilaisiin koulutus- ja virkistystapahtumiin.

Yhdistystoiminnassa tarjoudu rohkeasti avoimeen puheenjohtajan, rahastonhoitajan tai sihteerin tehtävään. Tunnistettavuus vaikuttaa ja jäsenten on helppo istahtaa pöytääsi vaikka torikahveilla.

Lahden seurakunnista löytyy lukematon määrä merkityksellisiä tehtäviä.

Onko urheilu lähellä sydäntäsi? Erilaiset vapaaehtoistehtävät urheiluseuroissa tai Salpausselän kisoissa ovat oiva paikka tutustua eri-ikäisiin lahtelaisiin ja olla mukana mahdollistamassa upeita tapahtumia. Samalla sinusta tulee kuin huomaamatta aito lahtelainen!

Haluatko ryhtyä tukihenkilöksi nuorelle? Tutustu Dilan 1+1 mentoritoimintaan tai Lahden ensi- ja turvakoti ry:n mieskaveritoimintaan.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhetoiminnassa saatat päätyä kylävaariksi tai -mummiksi tai ystäväksi maahanmuuttajaäidille. Yksittäisen perheen avuksi pääset Dilan säröperhetoiminnan kautta.

Vierailut yksinäisen vanhuksen luona ovat helppo tapa ilahduttaa. Perehdytys ja sopiva vanhus löytyy esimerkiksi Lahden Lähimmäispalvelu ry:n, Dilan KotiKummit palvelun tai jonkun Lahden ev.-lut. seurakunnan kautta.

Kiinnostaako politiikka? Lähde rohkeasti mukaan omia arvojasi edustavan puolueen toimintaan sekä vaaleihin toimitsijaksi.

Haluatko tukea kehittyvien maiden naisten ammattikoulutusta ja yrittäjyyttä? Naisten Pankin vapaaehtoisporukassa pääset järjestämään tapahtumia ja tempauksia innostavassa seurassa.

Haloo – ryhdy Palvelevan puhelimen vapaaehtoiseksi puhelinpäivystäjäksi. Samaa auttamistyötä voi tehdä kirjallisesti Palvelevan nettikirjeen, Palvelevan chatin tai Palvelevan kirjeen välityksellä. Myös Mieli ry etsii jatkuvasti uusia Kriisipuhelimeensa, nuorille tarkoitettuun Sekasin-chattiin tai aikuisten Solmussa-chattiin.