HUVIN JA URHEILUN KANNALTA

Kiinnostavaa tekemistä kaiken ikää

Mikä on parasta Lahdessa? Luonto, metsät ja järvet sanoo yksi. Toinen fiilistelee konserteissa ja kahviloissa, kolmas juoksee pallon perässä. Oletpa sitten pihalla tai sisätiloissa viihtyvä, löydät Lahdessa helposti tapoja tuulettaa ajatuksia ja itseäsi.

Luonto on parasta Lahtea

Mene metsään! Lahti on ulkoilmaihmisen ja luonnonystävän paratiisi, jossa metsäpolkuja riittää eivätkä hiihtoladut pääse loppumaan. Puhtaissa metsissä voi marjastaa ja sienestää, eivätkä koiran ulkoiluttajalta lenkkimaastot lopu. Koiraystäviä voi etsiä myös Lahden koirapuistoista.

Lahden Suunnistajien iltarastit ovat suosittu harrastus huhti-loka­kuussa.

Lehmusreitti on noin 13 km pituinen ulkoilureitti, joka kiertää aivan Lahden keskustan reunamilla. Upeita näköalapaikkoja, järvenrantaa, metsiä, nähtävyyksiä ja kauneinta Lahtea samalla maisemareitillä, jonka voit kävellä pienemmissäkin paloissa.

Lahti tarjoaa upeat mahdollisuudet vesillä liikkumiseen. Jos kalastus, melominen tai veneily kiinnostaa, täällä on järviä mistä valita! Venepaikkoja on tarjolla eri puolilla kaupunkia ja Vääksyn kanavan kautta Vesijärveltä avautuu reitti Päijänteelle. Talvella Vesijärven jäältä löytyy niin hiihtolatuja kuin aurattu reitti kävelijöille ja luistelijoille.

Jollei täällä suksi luista niin ei missään. Salpausselän ansiosta Lahdessa on varmin lumipeite eteläisessä Suomessa ja noin 200 km latuverkostossa riittää sivakoimista koko talveksi. Laduille pääsee kätevästi Urheilukeskuksesta tai Tapanilan hiihtomajalta – joillain asuinalueilla lähes suoraan kotipihasta.

Uimaan ympäri vuoden: Lahdessa on lyhyt matka lähimmälle uimarannalle ja talviuintipaikkojakin on useita. Tutustu Lahden avantouimareiden toimintaan, jos talviuinti kiinnostaa.

Lapakiston suojelualue polkuineen ja järvimaisemineen on suosittu retkeilykohde, jossa on mukava ulkoilla myös koiran kanssa. Linnaistensuolla pääset aistimaan erämaan tunnelmaa aivan kotikulmilla.

Nosta sykettä omalla tavallasi

Legendaarisen urheilukeskuksen löydät suuntaamalla kohti hyppyrimäkikolmikkoa. Talvella täältä lähtevät ladut Salpausselän maisemiin, kesällä montusta löytyy niin suosittu maauimala kuin monet urheilutapahtumat. Ja jos mäkihyppyä tekee mieli kokeille, suuntaa urheilukeskuksessa sijaitsevaan hiihtomuseoon. Mäkihyppy­simulaattorista on helppo aloittaa!

Kortteliliiga on kotoisin Lahdesta ja tänä päivänä se liikuttaa ihan tavallisia kaupunkilaisia noin 450 joukkueessa. Perinteisten palloilulajien lisäksi pääset pelaamaan esimerkiksi curlingia, mölkkyä, petankkia, padelia… Muutaman kympin jäsenmaksulla pääsee pelaamaan kaikkia haluamiaan lajeja.

Jos penkkiurheilu on omin lajisi, tule kannustamaan uuden kotikaupunkisi joukkueita: Lahden Pelicans pelaa liigakiekkoa, FC Lahti Veikkausliigaa, Korisliigasta löytyy Lahti Basketball.

Jos ruoho on vihreämpää golfkentän puolella, löydät alle puolen tunnin ajomatkan päästä Lahdesta peräti neljä pelipaikkaa: Lahden Golf Takkulassa, Messilä Golf Hollolassa, Kanava Golf Vääksyssä ja Vierumäki Golf Heinolassa.

Hevosurheilun ystävä voi hummailla Jokimaan raveissa tai ottaa ratsastustunteja esimerkiksi Takkulan Ratsastuskeskuksessa.

Sporttiretkelle? Pajulahden Liikuntakeskus ja Vierumäki ovat 20–30 minuutin ajomatkan päässä Lahden keskustasta. Molemmista löytyy hulppea ympäristö liikkumiseen sekä laaja valikoima liikuntakursseja ja -lomia. Pajulahden Seikkailupuistoon ja Vierumäen Flowparkiin kannattaa ehdottomasti viedä perheen nuoriso energiaa kuluttamaan ja taitojaan testaamaan.

Kansainvälistä urheilujuhlaa kaupunkiin tuovat muun muassa perinteiset Salpausselän Kisat kevättalvella, monet yleisurheilukilpailut sekä Ironman 70.3 -kilpailu elokuussa.

Elämyksiä taiteen ja kulttuurin parissa

Lahti hemmottelee kulttuurinystäviä uudenkarhealla Malva-taidemuseolla, upean Sibeliustalon musiikkitarjonnalla, laadukkaalla kirjastoverkostolla sekä monilla perinteikkäillä tapahtumilla. Muista myös elokuvien ja teatterin edulliset päiväliput!

Uudenkarhea Malva-museo on visuaalisten taiteiden museo, joka sijaitsee aivan keskustassa, Mallasjuoman vanhassa tehdasmiljöössä. Museoreissuun voi yhdistää myös makunautintoja, sillä samasta rakennuksesta löytyy ravintola Malskin Bistro, Kahiwa-kahvila sekä pienpanimo & pub Ant Brew.

Elokuviin! Finnkinon kuudessa salissa leffavalikoimaa riittää. Kino-Iiris on pieni ja tunnelmallinen Art House -elokuvateatteri, joka tarjoilee myös pienempiä eurooppalaisia elokuvia.

Teatteria tarjoaa Lahden kaupunginteatterin lisäksi entisessä elokuvateatterissa toimiva Vanha Juko. Kesäteattereita löytyy Lahden lähistöltä useita.

Laulattaako? Kuorolaulua pääset Lahdessa harrastamaan, kun etsit sopivan ryhmän. Esimerkiksi Filianna, Lahden viihdekuoro, Populus-kuoro, Lahden Bach-kuoro sekä monet seurakuntien kuorot ottavat innolla uusia jäseniä mukaan. Laulamattomien kuoro 50+ on tarkoitettu jokaiselle, joka on aina halunnut laulaa muttei ole aiemmin uskaltanut!

Konserttivalikoimasta löytyy kaikkea klassisesta gospeliin ja punkista poppiin, riippuen onko areena Sibeliustalo, Finlandiaklubi, Ristinkirkko, Lahden Konserttitalo, Möysän Musaklubi, Torvi – tai jokin muu Lahden musa-areena.

Vinkkilistalle kannattaa pistää myös Suomalaiset historiapäivät, Kansainvälinen urkuviikko ja Lahden Runomaraton, omalla erikoisalallaan suositut tapahtumat.