Kuplasta ulos -ryhmät
Haluatko laajentaa ympyröitäsi ja tuulettaa ajatteluasi? Tahdotko ulos kuplastasi?
Tervetuloa Kuplasta Ulos -ryhmään!
Ryhmä kokoontuu kerran viikossa 8 viikon ajan ja ryhmään otetaan 11 mahdollisimman erilaista ihmistä.
Ryhmät kokoontuvat Lahden keskustassa eri järjestöjen tiloissa ja jokaisella kokoontumiskerralla on kiinnostava, keskustelua herättävä teema. Kun ilmoittaudut mukaan, kerro itsestäsi kolme ominaisuutta. Näitä voivat olla esimerkiksi koulutus, etninen tausta, ikäryhmä, perhe- tai työtilanne, poliittinen tai uskonnollinen suuntautuminen tai harrastukset. Näiden tietojen avulla muodostetaan ryhmiä, joiden jäsenet ovat taustaltaan mahdollisimman erilaisia. Näitä tietoja ei jaeta muille ryhmäläisille. Ryhmässä kunnioitamme toisiamme ja annamme jokaiselle mahdollisuuden kertoa omista ajatuksistaan turvallisessa ilmapiirissä. Kukin ryhmäläinen kertoo mielipiteitään sekä jakaa asioita elämästään vain sen verran kuin itse haluaa.
Kevään 2024 viimeiset Kuplasta Ulos -ryhmät aloittavat pääsiäisen jälkeen ja niissä on poikkeuksellisesti vain seitsemän kokoontumiskertaa:
Ti 2.4. – 21.5. klo 18 -19.30 (ei 30.5.)
Ke 3.4. -22.5. klo 18 – 19.30 (ei 1.5.)
Ilmoittaudu pe 22.3. mennessä (tiedon valinnasta saat viimeistään maanantaina 25.3.) tai kysy lisää:
tai soita Annamari Jukko 050 594 9881. Kerro ilmoittautuessasi, mitkä ryhmät sopivat sinulle.
Kahdeksan kokoontumisen teemat ja esimerkkejä keskustelunavauksista kuhunkin teemaan liittyen:
Pienikin uskaltaminen on uskaltamista – tutustumme toisiimme
Kerromme toisillemme omasta elämästämme – mm. vetäjän tuomien kuvien ja korttien avulla – mutta vain sen verran kuin haluamme. Voimme kertoa myös, miksi halusimme tulla ryhmään, mitä jännitämme, mitä odotamme, mitä toivomme.
Terve sielu terveessä ruumiissa – mielen ja kehon yhteispeli
Voiko omaan hyvinvointiin vaikuttaa? Miksi liikumme tai emme liiku? Miksi syömme tai emme syö terveellisesti? Miten huolehdimme tai emme huolehdi aivoterveydestä? Mistä tai keneltä olemme elämämme aikana saaneet sellaisia vinkkejä, jotka ovat saaneet meidät toimimaan uudella tavalla ja voimaan paremmin? Mikä on paras saamasi vinkki? Mitkä asiat vaikuttavat siihen, että elämänmuutokset onnistuvat tai eivät onnistu?
Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät – voiko omaan talouteen vaikuttaa?
Onko rahasta puhuminen Suomessa tabu? Kommentoi lausetta: ”Omasta taloudesta huolehtiminen on elämän vaikein taito.” Miten ihminen selviää, jos palkalla ei tule toimeen? Miksi jonkun hyväpalkkaisenkin tili voi olla joka kuukausi tyhjä ennen palkkapäivää? Keneltä saimme henkilökohtaisen talouden hoitamisen mallin? Millaisia hyviä ja huonoja ohjeita olemme saaneet elämämme aikana? Onko omien tulojen ja menojen tarkastelu, budjetin laatiminen tai säästäminen tarpeellista?
Varjele tapaa niin tapa varjelee sinua – hyvät ja pahat riippuvuudet
Miksi Jeppe juo? Miksi Pipsa polttaa? Miksi Mara juoksee joka vuosi maratonin? Miksi Satu ratkaisee joka aamu sudokun? Mistä hyvästä tai pahasta olen riippuvainen? Milloin ja miten minusta tuli riippuvainen? Mitä tarvitaan, että ihmisestä tulee riippuvainen? Mikä on toisten ihmisten osuus erilaisissa riippuvuuksissa? Voiko hyvästä riippuvuudesta tulla paha riippuvuus? Onko elämässäsi jokin sellainen asia, johon pätee sanonta ”varjele tapaa niin tapa varjelee sinua”?
Tiet yksinäisyyteen ja pois sieltä
Millaiset muutokset elämäntilanteessa voivat johtaa yksinäisyyteen? Onko omasta yksinäisyydestä puhuminen tabu? Mitä eroa on yksin viihtymisellä ja yksinäisyydellä? Miltä yksinäisyys tuntuu? Mitä yksinäisyydestä seuraa? Voiko yksinäisyydestä päästä eroon? Voiko toinen ihminen auttaa? Voiko ystävystymistä oppia? Kun suomeksi sanotaan ”sain paljon ystäviä”, englanniksi sanotaan ”I made a lot of friends?” eli tein paljon ystäviä. Ovatko sinun ystäväsi tupsahtaneet elämääsi vai oletko joutunut tekemään jotain saadaksesi ystäviä? Mitä iloa ihmiselle on siitä, että hänellä on eri-ikäisiä ja erilaisia ystäviä?
Työ – siunaus vai kirous? Mistä työpaikkojen määrä riippuu?
Mitä muuta ihminen saa palkkatyöstä kuin rahaa? Mitä työ ihmiseltä ottaa? Mitä työttömyys ihmiselle antaa tai häneltä ottaa? Ota kantaa väitteeseen: Nyky-Suomessa ei ole pakko käydä töissä, jos ei halua. Miksi Suomessa on yhtä aikaa työttömiä ja pula työntekijöistä? Millä tavalla ihmisen koulutus, toiminta työpaikalla, toiminta kuluttajana, tapa kasvattaa lapsiaan jne. vaikuttavat työpaikkojen määrään ja työllistymiseen?
Jokainen on oman onnensa seppä – voiko toisen ihmisen elämään puuttua?
Onko jokainen oman onnensa seppä? Onko joku joskus puuttunut sinun elämääsi? Miten koit sen? Voiko toiselle antaa kevyen töytäisyn; auttaa häntä tarttumaan tarjolla olevaan mahdollisuuteen? Miksi on vaikea toimia, vaikka näkisi toisen elämän olevan menossa huonoon suuntaan? Onko helpompi puuttua läheisen ihmisen vai etäisemmän ihmisen elämään? Onko meillä vastuu toisistamme?
Elämän merkityksellisyys ja elämän tarkoitus – voiko ilman niitäkin elää?
Mistä ihmisen elämän merkitys syntyy? Erään tutkimuksen mukaan alkoholisteista 90 %:lta puuttui elämästä merkitys ja huumeidenkäyttäjien parissa luku oli 100 %. Mitä ajatuksia tämä tutkimus herättää? Mikä ero on elämän merkityksellä ja elämän tarkoituksella? Tarvitaanko niitä vai voiko ilman niitäkin elää? Millaiset asiat antavat sinun elämällesi merkityksen? Onko sinun elämälläsi tarkoitus?